Fysikktirsdag: En kjernefysisk verdenshistorie

Da universet ble født var det bare de aller letteste grunnstoffene som ble danna. Likevel omgir vi oss i dag med tungvektere som gull, sølv og uran! Noe må ha skjedd - men hva?

Foto: Chandra X-ray Observatory Center;

Forklaringa fører oss inn på stjernedannelse og kjernefysisk fusjon, men også supernovaer, kolliderende nøytronstjerner og svarte hull.  

Stipendiat Jørgen Eriksson Midtbø tar oss med på en kjernefysisk verdenshistorie i den første av en rekke foredrag med pølser, fysikk og potetsallat i god Øgrim & Ormestad formidlings ånd.

Fysikktirsdag = Pølser, fysikk og potetsalat

En tirsdag i måneden inviterer Realfagsbiblioteket og Fysisk institutt til populærvitenskapelig foredrag i Realfagsbiblioteket. Fysikken skal ut til folket, og hva er vel mer folkelig enn å servere fysikk med pølse og potetsalat?

"Pølser, fysikk og potetsalat" er også tittelen på en bok skrevet av Otto Øgrim og Helmut Ormestad – 1900-tallets Selda Ekiz og Andreas Wahl.
De to fysikerne var pionerer innen realfagsformidling på radio og tv, og mest kjent for konseptet «Fysikk på roterommet». I vår versjon av pølser, fysikk og potetsalat tenker vi at du skal få høre foredrag du ikke har hørt før, enten det er fra stipendiater som er ferske i forskningsverdenen, professor II som kommer med et perspektiv utenfra eller gamle kjenninger med nye tanker. 

Gammel innpakking og nytt innhold, sier du? Vi tror det blir bra, og håper at tilhørerne blir litt bedre kjent med hva vi forsker på og hva som er spennende fysikk. Foredragene vil også bli streamet og lagt ut i etterkant for at flest mulig skal kunne få dem med seg.
 

Arrangementet sendes direkte!

 

Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

 

 

Emneord: Pølser fysikk og potetsalat, Science Debate
Publisert 25. feb. 2016 17:42 - Sist endret 27. juni 2016 10:00