Bibliotekskurs i litteratursøk og kildekritikk for EXFAC03-NORD

Kurset går over to timer og gir en oversikt over de viktigste ressursene Universitetsbiblioteket kan tilby som studieplass med innføring i litteratursøk og kildekritikk. 

Program for kurset

Erfaring med bruk av bibliotek

Er du selv vant til å bruke bibliotek? Som f.eks. skolebiblioteket eller ditt lokale folkebibliotek, kanskje har du vært på ærverdige Nasjonalbiblioteket og utforsket nye Deichman Bjørvika? Vi gjør en liten spørreundersøkelse for å bli litt kjent med dine erfaringer med bruk av bibliotek. 

Omvisning i biblioteket

Deretter tar vi deg med på en videoomvisning i HumSam-biblioteket og viser deg hvor du finner de litteraturvitenskapelige samlingene i nordisk, den nordiske skjønnlitteraturen, stille leseplasser, kollokvierom, printere, Litteratursalongen, Akademisk skrivesenter, Senter for digital forskerstøtte og mer.

Se også hvor du kan få IT-hjelp og hvordan du booker kollokvierom og plass i lesesalen i TP. 

Innføring i litteratursøk

Hvordan finne pensum og andre bøker på hylla? Etter en enkel innføring i hvordan du bruker søkemotoren Oria til å søke opp og finne bøker på hylla, viser vi deg hvordan du kan bruke Oria til å gjøre søk med emneord for å kartlegge et emne. Du får også en innføring i bruk av mer avanserte knep som:

  • trunkering,
  • konkrete fraser,
  • søke med boolske termer,
  • avgrense på fasetter og
  • søke i ulike scopes. 

Du får selv mulighet til å jobbe praktisk med litteratursøk. Velg et tema (f.eks. Ibsen og feminisme) og finn fem (5) relevante referanser til forskningslitteratur (en kombinasjon av fagbøker og fagfellevurderte artikler), lagr dem i dine favoritter i Oria og merk dem med merkelapp. Slik får du en egen mappe for dem og kan bedre holde styr på forskningen din

Innføring i kildekrititikk

Hvordan vurdere en kildes faglige kvalitet og bruke kilder i oppgaver på en redelig måte? Du får en kort innføring i dette før dere i grupper skal jobbe med en praktisk oppgave hvor dere skal vurdere og rangere kilder i en referanseliste. Vi gjennomgår oppgaven i plenum etter dere har diskutert i grupper. 

Flere nyttige videoer i litteratursøk, kildekritikk og bruk av Oria og databaser

Fra Søk & Skriv:

Fra UB:

Flere nyttige hjelpesider til kildebruk

Søk & Skriv har mange gode ressurser i kildebruk og hvordan man skal referere kilder.

Se også ILN sin side om oppgaveinnlevering ved ILN med kort innføring i bruk av kilder.

Få mer hjelp

Finn ressurser spesielt utvalgt for deg som studerer nordisk på vår Fagside for nordisk

Kontakt din kontaktperson på biblioteket for hjelp. Finn kontaktinfo på hjemmesiden til fagreferent i nordisk Anne Sæbø som er ansvarlig for dette kurset.

Tilbakemeldinger

Vi avslutter kurset med en poll i mentimeter. Send også gjerne kommentarer på mail.

Publisert 22. aug. 2020 16:11 - Sist endret 9. feb. 2023 10:46