Rettsvitenskap (JUR5030/5060) - SøkeLab til masteroppgaven

På SøkeLaben lærer du metoder for å finne, vurdere og anvende kilder til masteroppgaven i rettsvitenskap. Du får prøve ut metodene på din egen masteroppgave.

Om kurset

Målgruppen for kurset er jusstudenter som skal skrive masteroppgave i rettsvitenskap. Kurset bygger videre på forelesningen i kildesøk og kildebruk, som blir holdt i starten av semesteret.

Hva lærer du?

På kurset lærer du om de viktigste prinsippene innen kildesøk. Du får en innføring i vår søkestrategi i fire trinn og deretter får du anledning til anvende denne på din egen problemstilling. Du lærer også metoder for kildevurdering og kildekritikk

Du lærer om de grunnleggende prinsippene for utforming av kildehenvisninger og kildeliste. Vi tar utgangspunkt i våre anbefalinger for jurdiske tekster

Gjennomføring

SøkeLaben blir gjennomført i vanlig undervisningsrom. Husk å ta med egen laptop. Læringsformen vil være en blanding av korte demonstrasjoner i plenum og arbeid med egen problemstilling. Det vil være anledning til å stille spørsmål og få hjelp.

Vi anbefaler å lese vår artikkel "Tre vanlige utfordringer med masteroppgaven" før du kommer på kurset.

Våren 2024: Det er fire kursgrupper å velge mellom. Se timeplanen på semestersiden for nærmere informasjon om tid og sted. Meld deg på ønsket kursgruppe i StudentWeb. 

Støtteressurser

Artikkelen "Tre utfordringer med masteroppgaven"  adresserer tre vanlige utfordringer med masteroppgaver (litteratursøk, rettskildesøk, og kildehenvisninger) og hva du kan gjøre for å overvinne utfordringene (bruke våre hjelpemidler).

Artikkelen "Finne litteratur til en rettslig problemstilling" er vår veiledning i litteratursøk for deg som skriver masteroppgave i rettsvitenskap. Her gjennomgår vi de viktigste prinsippene som blir tatt opp forelesningen og i på søkelaben. 

Rettskildeguiden er Juridisk biblioteks oversikt over de mest brukte basene innen norsk rettsvitenskap. 

Lovdata har en nyttig hjelpeside. Her får du veiledning i både hurtigsøk og avansert søk.

Søk og skriv er et nettsted hvor du kan få en oversikt over hvordan søke, skrive og bruke kilder i oppgaver. Nettsidens målgruppe er studenter i alle fag, slik at den ikke er spesielt tilpasset jusstudenter.

Kursholdere

Hver SøkeLab blir holdt av to kursholdere fra Juridisk bibliotek. 

  • Lars André Flaten og Tormod Andersen (kursgruppe 1 og 2)
  • Fredrik Løken og Sigrid Elisabeth Østbye (kursgruppe 3 og 4)

Kursansvarlig: Hilde Westbye

Relaterte kurs

Publisert 17. des. 2021 11:12 - Sist endret 10. jan. 2024 13:45