Harry Potter: Litteratur, magi og historie - utstilling

I denne utstillingen inviterer vi deg inn i J.K. Rowlings magiske Harry Potter-univers! I tillegg til vakre gjenstander, illustrasjoner og bokforsider gir vi deg et innblikk i noe av inspirasjonen bak trolldomsverdenen som har fengslet lesere over hele verden.

Ugle som flyr med brev i munnen over fjell

Mange av elementene og historiene i Harry Potter-bøkene har sine røtter i folkelige tradisjoner og nedtegnelser. Skildringene av magiske plantevekster og fabeldyr er tydelig inspirert av eldre tiders myter og litteratur. Navn på trylleformler er inspirert av eller hentet fra latin, og både når det gjelder formler og eliksirer ser vi likheter med våre egne svartebøker. Vi har funnet fram bøker fra vår egen samling som setter J.K. Rowlings trolldomsverden i historisk kontekst; engelsk folklore, plantekunnskap fra middelalderen og hekseformularer, for å nevne noe.

Omslagsillustrasjoner

Forlaget Bloomsbury ønsket egentlig at alle oversatte utgaver av Harry Potter skulle ha den opprinnelige illustrasjonen av Mary GrandPré på forsiden. Norge var et av få land som gjennomførte dette. Gjennom årene har bøkene kommet ut med mange ulike omslag og illustrasjoner. I utstillingen får du blant annet se en vietnamesisk Harry Potter-utgave og illustrerte bøker av Jim Kay og designduoen MinaLima.

Vi håper denne utstillingen gir deg glede og litt ny kunnskap, og ønsker deg varmt velkommen til «Harry Potter: Litteratur, magi og historie». 

Utstillingen står til 12. februar 2021, med mulighet for forlengelse.

bøker, kiste, ugle, briller

Arrangør

HumSam-biblioteket
Publisert 30. nov. 2020 18:25 - Sist endret 5. des. 2020 12:41