Nøtteknekkeren - juleutstilling

Historien og balletten om nøtteknekkeren har blitt en fast juletradisjon verden over, og er tema for årets juleutstilling i HumSam-biblioteket. I tillegg til vakre gjenstander og illustrasjoner gir vi deg et innblikk i hvordan historien har utviklet seg siden den først ble skrevet av E.T.A. Hoffmann i 1816. Velkommen!

Tegning av snøkule med ballerina, nøtteknekker, granbar og snø

Illustrasjon: UiO/Runhild Seim

Historien om Nøtteknekkeren

Historien om Clara som føler seg utenfor i foreldrenes store juleselskap, sovner, og drømmer at gjestene forvandles til rotter og mus, og nøtteknekkerdukken til en ekte prins, har fascinert barn og voksne gjennom flere hundre år. Historien er ikke minst viden kjent gjennom ballettforestillingen med musikk av Pjotr Tsjajkovskij. 
Det mange kanskje ikke vet er at Nøtteknekkeren opprinnelig ble skrevet av den tyske romantiske forfatteren E.T.A Hoffmann i 1816 med tittelen Nøtteknekkeren og Musekongen (Nussknacker und Mausekönig).

Eventyret var også da en julefortelling, men stemningen var dyster og makaber, med en samfunnskritisk undertone. Det var skrevet for barn, men så fullstendig bort fra all form for moralisme eller belæring, og var langt forut for sin tid da det kom ut.
I 1844 bearbeidet den franske forfatteren Alexandre Dumas teksten til en mer sukkersøt og barnevennlig fortelling; Histoire d’un casse-noisette. Det er Dumas’ sin versjon som er mest kjent i dag, og som dannet grunnlaget for ballettforestillingen “alle” kjenner. 

Hvert år er det mange som vil drømme seg bort i den magiske verdenen med små barn, gaver, leker, juletrær, fargerikt godteri, snøfnugg, og Tsjajkovskijs rike og vakre musikk.

Om utstillingen

Julen 2021 kan du få et glimt inn i det magiske juleuniverset ved å besøke utstillingen i 1. etg i HumSam-biblioteket i Georg Sverdrups hus, og kanskje ta et bilde med den store nøtteknekkerstatuen vi har laget!

Utstillingen står oppe til og med 6. januar 2022.

Bilde av juletre, utstillingsmonter og nøtteknekkerstatue
 

Arrangør

HumSam-biblioteket
Publisert 1. des. 2021 10:30 - Sist endret 1. des. 2021 10:33