Den nye planeten - vandreutstilling

Hvordan ser er godt samfunn ut? Hvilke regler ville vi hatt om vi begynte på nytt på en ny planet? Dette er utgangspunktet for utstillingen "Den nye planeten", som nå vises i HumSam-biblioteket.

bilde fra utstillingen, globe med foto og mennesker som står rundt

Foto: Menneskerettighetsakademiet

Hvilke regler skaper gode samfunn? Dette spørsmålet har Menneskerettighetsakademiet stilt mer enn 2300 enslige mindreårige asylsøkere siden 2008. Vandreutstillingen «Den nye planeten» synliggjør ungdommenes svar. Gjennom tekst, bilder og intervjuer med 13 unge asylsøkere utfordres også de besøkende til å reflektere rundt hva som er – og bør være – viktige samfunnsverdier. Ungdommene som har bidratt til innholdet i utstillingen er fra Afghanistan, Pakistan, Irak, Syria, Palestina, Albania, Ukraina, Somalia, Eritrea, Etiopia, Vest-Sahara og Kongo. Deres svar har blitt til store, håndskrevne plakater med regler som skal gjelde på en tenkt ny planet.

En stor «globe-planet» med tankevekkende sitater av de unge flyktningene danner utstillingens kunstneriske og fysiske midtpunkt. I tillegg finner man en stor bok med 50 planetplakater og videointervjuer med flere av ungdommene som har deltatt i prosjektet.

"Den nye planeten» er produsert i samarbeid med Eidsvoll 1814 og Rodeo arkitekter og finansiert med midler fra Kulturrådet og Fritt Ord. Sparebankstiftelsen DNB har finansiert visninger og utvikling av undervisningsmateriellet.

Utstillingen står i underetasjen i HumSam-biblioteket i Georg Sverdrups hus.

Publisert 21. nov. 2022 16:04 - Sist endret 23. nov. 2022 11:13