The Year the World Broke in Two - utstilling

I 1922 ble langdiktet "The Waste Land" og storverket "Ulysses" utgitt. Disse to bøkene markerte et skifte i litteraturen så kraftig at noen mente verden aldri ville bli den samme igjen.

Smilende mann med hår i midtskill, kledd i dress og slips. Alvorlig kvinne med oppsatt hår og stor hatt.

T.S. Eliot og Virginia Woolf

"The world broke in two in 1922 or thereabouts” skrev forfatteren Willa Cather i et essay i 1936. 1922 var et viktig år for mange av forfatterene som senere ble stående som kjempene i den litterære modernismen.

I denne utstillingen presenterer vi flere av de viktigste engelskspråklige forfatterne innen modernismen, og da først og fremst T. S. Eliot, James Joyce og Virginia Woolf.

1900-tallet bød på en markant endring av samfunnsstrukturene som rådet på 1800-tallet. Det moderne samfunnet vokste fram med ny industri, teknologi, nye politiske ideologier og klassestrukturer. Så kom første verdenskrig med millioner av døde, og politiske konsekvenser som fortsatt preger verden hundre år senere. Man snakket om «den tapte generasjonen».

I kjølvannet av alt dette skrev forfattere bøker som kunne passe inn i det de oppfattet som en ny verdensorden. En ny verden krevde en ny litteratur.

Bokutstilling om modernismen

I Litteratursalongen i underetasjen er det satt opp en bokutstilling med skjønnlitterære verk av modernistiske forfattere verden rundt. Her kan du få et innblikk i hvordan modernismen kom til uttrykk i ulike land og kulturer. Alle bøkene kan lånes.

Bildet viser en lang bokhylle med flere bøker
Modernismen ga veldig forskjellige utslag i de ulike delene av verden. Bøkene i denne bokutstilling gir et innblikk i noen av dem.

 

Arrangør

HumSam-biblioteket
Publisert 19. okt. 2022 13:33 - Sist endret 25. nov. 2022 13:31