Fiber, fiber! En utstilling om fiberplanter

Det finnes mennesker som tror at bomull kommer fra dyr og at ull kommer fra planter!

Fiber, fiber! En utstilling om fiberplanter

Utstillingen ”Fiber, fiber! En utstilling om fiberplanter” forteller den brokete historien til verdens viktigste tekstilfibre, fra den gang man trodde bomull vokste som sauer oppe i trær. Naturhistorisk museum på Tøyen har hatt utstilling om fiberplanter på Tøyen hovedgård i hele 2015 og gitt hundrevis av skoleelever og andre interesserte nyttig lærdom om hvor viktig fiberplantenene er i hverdagen.

400 ulike typer planter brukes til tekstiler rundt om i hele verden. Fibrene vi bruker kommer i hovedsak fra tre ulike deler av plantene: frøhår, stengler og blad. Bomullsplantasjer krever mye arealer av dyrkbar mark og vi høster frøhårene til produsere tekstiler. Linplantens stengel resulterer i svært vakre og slitesterke stoffer. Av hamp, av den fiberholdige stengelen,  lages blant annet klær, tauverk, papir og lerret. I Norge er det forbudt å dyrke hamp fordi man assosierer det med cannabis. Hamp som er svært miljøvennlig å dyrke. Bomull er den mest miljøfiendtlige tekstilplanten vi dyrker. Utstillingen diskuterer blant annet om bomullsproduksjon er bærekraftig og bevisstgjør miljøkonsekvenser av produksjonen.

Du får også innsikt i  alle prosessene ved bråking, skaking, hekling av lin for å lære noe om kulturtradisjonene vi har med våre gamle fiberplanter.

Fiberutstillingen vil være i Vilhelm Bjerknes' hus i perioden 31. mars - 3. juni. 

 

Vil du motta nyhetsbrev fra Realfagsbiblioteket?

 

 

Emneord: fiber, tekstil
Publisert 29. mars 2016 11:40 - Sist endret 30. mars 2016 13:58