Rosmarin

Rosmarin ‘Rosmarinus officinalis’ (latin), ‘Rosemary’(engelsk) 

Botanikk

Rosmarin er en eviggrønn halvbusk i leppeblomstfamilien. Planten har sin naturlig ville utbredelse i Middelhavsområdet. De mørkegrønne bladene er små, spisse og nåleaktige, og blomstene på den ville planten er lyseblå. Det latinske navnet er sammensatt av ‘Ros’ og ‘Marinus’ som vi kan oversette til det poetiske navnet «dugg fra havet».

Leppeblomstfamilien (Lamiaceae) består av ett- til flerårige urter og dvergbusker. Stengelen er firkantet og bladene motstående i tette kransformede kvaster oppover stengelen. Blomstene er monosymetriske og 5-tallige (4-tallige), beger ofte toleppa med 4-5(-10) begertenner. Krone med rør og 4-5 fliker, de tre nederste underleppa, den ene eller de to øverste er overleppa. Oftest to korte og to lange pollenbærere. Fruktknute av to fruktblad, men blir 4-delt av en skillevegg og inneholder 4 små nøtter (Norsk Flora, Lid 2005). Mange av artene er aromatiske, og de krysspollinerer lett til hybrider.

 

Farmasi og kjemi

Rosmarin er rik på jern, kalsium, vitamin B6, og omega-3 oljer med høy grad av varmebestandighet. Planten inneholder en rik sammensetning av antioksidanter og aromatiske forbindelser bl.a. kamfer, kaffesyre og betulinsyre. Den mest kjente er likevel trans-rosmarinsyre (CAS 20283-92-5, se under). Planten har vært i medisinsk bruk siden antikken. Og er i folkemedisinen brukt mot en rekke tilstander, inkludert revmatisme, høyt blodtrykk, deprepresjon, bakrus, flatulens, skallethet og i middelalderen til og med pest. Det finnes vitenskapelige studier som har undersøkt effekten rosmarin- og lavendel-oljer på kognitive funksjoner og humørregulering hos mennesker (Cochrane CN-00558579).

Rosemary acid (CAS 20283-92-5), 
C18 H16 O8 
Benzenepropanoic acid, α-[[(2E)-3-(3,4-dihydroxyphenyl)-1-oxo-2-propen-1-yl]oxy]-3,4-dihydroxy-, (αR) 
Kilde: SciFinder

 

 

Rosmarin - verdt å vite

Kulinarisk og praktisk bruk 
Rosmarin er mest kjent som kullinarisk plante og passer godt til lam, vilt og fjærkre. Planten brukes også i kydderblandinger, duftposer, potpurrier, røkelse og eteriske oljer til kroppspleie.

Realfagsbibliotekets gartnertips
Rosmarin trives ikke i for våt jord, men tåler derimot tørkeperioder godt. Den er rimelig robust til middelhavsplante å være og tåler godt en vanlig norsk sommer med blandet vær og en og annen frostnatt på høsten.  Den bør imidlertid overvintre inne eller i drivhus siden den vanlige norske vinteren blir for tøff de fleste steder med unntak av milde kystklima på sør- og sørvestlandet. Lett å dyrke i potte på balkongen.

Kulturhistorie og folklore
Rosmarin har vært dokumentert kjent og brukt som kulturplante siden antikken. Romerne anså den som hellig og grekerne betraktet den som knyttet til Afrodite. Den har vært brent som røkelse antikkens templer. I europeisk folketro er rosmarin forbundet med lykke og kjærlighet. I middelalderen ble den forbundet med jomfru Maria. Kanskje derfor den ble brukt som beskyttelse mot nær sagt alt? Rosmarin er nevnt i Shakespeare «There's rosemary, that's for remembrance.» (Hamlet, iv. 5.), og i refrenget til den engelske folkesangen «Scarborough Fair»; kanskje mest kjent i Simon and Garfunkels versjon fra 1966:

Are you going to Scarborough Fair:

Parsley, sage, rosemary and thyme.

Remember me to one who lives there.

She once was a true love of mine.

 

 

 

 

 

Oppskrifter

Tomatsuppe med appelsin og rosmarin

ca. 60 minutter
Denne suppen serverer du varm om vinteren og iskald i sommervarmen.
Eneste ufravikelige krav er at tomatene må være godt modne. Det kan
knipe utenfor den norske sesongen. Av og til er gode boksetomater å
foretrekke framfor vasne importerte.
2 porsjoner

600g Tomater
100g Fennikler
1 Gulrot
1 Kvast(er)Rosmarin
1.5 Appelsin
1 ssOlivenolje
1 Hvitløkbåt
1 d lKyllingkraft
Smak til med salt og nykvernet pepper
Smak til medSukker
Olje


Skjær tomater i båter og fennikel i skiver. Skrell og skjær gulrot i
skiver.

Legg i kasserolle med rosmarin. Tilsett appelsinsaft og olje.

Press i hvitøk og la alt småputre under lokk cirka 25 minutter.

Rør rundt flere ganger.

Ta opp rosmarinkvasten og kjør suppen med stavmikser eller i kjøkkenmaskin.

Spe med vann/kraft til passe konsistens.

Smak til med salt, pepper og litt sukker. Kok opp.

Servér i suppeskåler eller store kopper med revne appelsinstrimler og
rosmarinblader over.

Drypp over litt olivenolje, gjerne også nykvernet pepper. Servér med
godt brød, gjerne ostegratinert.

Oppskrift: Din Mat, http://dinmat.no/Tomatsuppe-med-appelsin-og-rosmarin 24/5-2013

Bøker i Realfagsbibliotekets samlinger

Medisinske urter : naturens legende planter / hovedredaktør: William A. R. Thomson ; til norsk ved Liv Barfoed ; norsk utgave ved Jens Lunden. - Oslo : Teknologisk forl., c1982 1982. - 208 s. : ill. Originaltittel: Medicines from the earth ing plants. ISBN 82-512-0213-2

Våre medisinske planter : trollskap, tradisjon og legekunst / [hovedkonsulent: Ove Arbo Høeg ; medarb. Anne Sofie Wyller Christophersen  ... [et al.]]. - [Oslo] : Det Beste, c1984. - 466 s. : ill. Originaltittel: Örtmedicin och växtmagi. ISBN 82-7010-156-7

Rau, Heide: Krydderurter på balkong og terrasse - duftende krydderurter i kar, potter, kasser og ampler,  oversatt og bearbeidet av Tanaquil Enzensberger, Oslo : Cappelen, cop. 1997 ISBN 82-02-16412-5

Ullenius, Agneta: Urtehagen, foto Jurek Holzer ; form Lisa Kullberg ; oversetter Espen Hagerup. - Oslo : Tun, 2011. Originaltittel: Örtagården. ISBN 978-82-529-3333-8

 

 

Annet materiale brukt i utstillingen

-    Et stk rosmarinplante – utlånt fra privat hage
-    Modell av trans-rosmarinsyre, bygget med molekylbyggesett
-    Oppskriften printes ut slik at folk kan ta den med hjem

 

 

Kilder benyttet til utstilling og nettside

Bilde 1 (tittelside): Wikimedia commons, Rosmarinus officinalis133095382.jpg

Botanisk plansje: Køhler's Medizinal-Pflanzen in naturtreuen Abbild : mit kurzerl. Texte ; Atlas zur Pharmacopoea Germanica, Austriaca, Belgica, Danica / hg. von G. Pabst, 1886-1897 Gera-Untermhaus.

Botanisk informasjon: Lid, Johannes;  Norsk flora / Johannes Lid, Dagny Tande Lid ; [tekst: Reidar Elven i samarbeid med: Torbjørn Alm ... [et al.]  - 7. utg. / redaktør: Reidar Elven. - Oslo : Samlaget, cop. 2005. - 1230 s. : ill. ISBN 978-82-521-6029-1

Kjemisk informasjon: SciFinder CAS 20283-92-5

Medisinsk effect: Cochrane CN-00558579

Oppskrift: Din Mat, http://dinmat.no/Tomatsuppe-med-appelsin-og-rosmarin 24/5-2013

Scarborough fair. Music for music teachers: http://www.music-for-music-teachers.com/scarborough-fair-guitar.html

Folklore og generell info er dels hentet fra bøkene i listen over og dels funnet via wikipedia.

 

Disse har deltatt i research og utformingen av denne delen av utstillingen

-    Gadmar , Tone Charlotte
-    Haraldsen, Kirsten Borse
-    Rasch, Bente Kathrine
-    Rygel, May Hege
-    Akerholt, Line Nybakk

 

Av Tone Gadmar, Line Nybakk Akerholt
Publisert 2. juli 2018 16:37 - Sist endret 2. juli 2018 16:38