English version of this page

Hvordan kan forskere ved UiO og OUS publisere åpent og kostnadsfritt?

Offentlig finansiert forskning skal fra 1. januar 2021 være åpent tilgjengelig. Publiser og les-avtalene gjør det mulig for forskere å publisere åpent tilgjengelig og samtidig helt kostnadsfritt. Her kan du lese om hvordan du går frem.

Daniel Kalvø og Stine Marie Brasjø poserer med skjellett.

Daniel Kalvø og Stine Marie Brasjø poserer med Beinbjørg på Medisinsk bibliotek under Open Access week 2019. Foto: Nikolai Vågnes/UiO.

Publiser og les-avtaler

• Plan S er et initiativ for åpen tilgang av offentlig fiansiert forskning. Fra 1. januar 2021 er det krav om at alle vitenskapelige artikler gjøres åpent tilgjengelig umiddelbart og at alle artikler har en åpen lisens.
  • Med "publiser og les-avtalene" kan forskere ved UiO og Oslo universitetssykehus (OUS) oppfylle kravene til Plan S, NFR og EU om åpne, tilgjengelige artikler.
  • Avtalene inneholder en årlig kvote med artikler hvor publiseringskostnadene, "Article Processing Charges" (APC), blir dekket for forskerne.
  • Elsevier, Springer, Wiley og Taylor & Francis er noen av forlagene hvor det finnes avtaler, for flere forlag og detaljer om inkluderte tidsskrift, se siden om Avtaler og rabatter.

Spørsmål og svar:

Ekspertene våre Karin Ytterlid og Stine Marie Barsjø fra Open Access-teamet på Universitetsbiblioteket svarer på spørsmål fra forskere:

Kan jeg som medforfatter publisere gjennom avtalene?

Foto av Karin Ytterlid.
Karin Ytterlid. Foto: UiO

Nei, for at avtalen skal gjelde, må korresponderende forfatter være fra UiO eller OUS. Det holder ikke å være oppført som korresponderende forfatter i artikkelen, samme person må også stå for selve innsendelsen av artikkelen til tidsskriftet.

Hvordan vet utgiverne om jeg kan publisere gjennom avtalene?

Ved innsendingen av artikkelen velger du hvilken institusjon du er tilknyttet. Vi oppfordrer deg til å bruke epostadressen fra institusjonen din, og ikke gmail- eller hotmail-adresser hvis du kan unngå det.

Hvordan løser vi det hvis jeg har flere ansettelsesforhold?

Foto av Stine Marie Barsjø
Stine Marie Barsjø. Foto: UiO.

Da er det viktig at du velger UiO eller OUS når artikkelen sendes inn første gang. Hvis du har mulighet til å registrere flere institusjoner, registrerer du UiO eller OUS først.

Nå som kvotene er brukt opp for flere avtaler, kan jeg utsette publiseringen til neste år og dermed få APCen dekket?

Det er dessverre ikke mulig. Det er tidspunktet for når artikkelen er akseptert som avgjør om den kommer innenfor avtalen. Unntaket er Elsevier hvor det er innsendt dato som gjelder, og for den avtalen har vi foreløpig ikke brukt opp kvoten.

Oppfyller jeg kravene i Plan S ved å publisere i et hybridtidsskrift?

Ja, hvis det aktuelle tidsskriftet er en del av en "publiser og les-avtale" og forfatteren publiserer åpent i dette, så oppfyller det kravet.

Må jeg først betale for publiseringskostnaden (APC) og så be om å få denne refundert?

Nei, gjennom avtalene skal forfatteren ikke få noen faktura. Kostnaden for åpen publisering trekkes automatisk av kvoten vi har hos den aktuelle utgiveren. Hvis en forfatter har fått faktura fra en av utgiverne hvor vi har en publiser og les-avtale, så kontakt oss.

Hva gjør jeg om avtalen ikke dekker hele publiseringskostnaden?

For noen av avtalene dekkes ikke hele publiseringskostnaden (APC), men det gis en rabatt. Det er viktig å være klar over at du selv må finansiere restbeløpet for artikkelen din.

Hvor finner jeg informasjon om avtalene?

Gå til UBs informasjonsside om avtalene. Vær oppmerksom på at ikke alle avtalene inkluderer OUS-ansatte. Noen avtaler er medlemskap der UiO betaler medlemsavgift for sine ansatte. Et eksempel er på et slikt medlemskap, er BioMed Central.

Lurer du på noe?

Send gjerne epost til: openaccess@ub.uio.no

Delta på vår digitale presentasjon "OA-publisering og lisenser" tirsdag 8. desember 2020, klokka 15:00 på Skype for business. Presentasjonen blir holdt av med Ivana Malovic og Daniel Kalvø, målgruppen er forskere ved OUS og språket er norsk. Ingen påmelding, her er Skype-lenke til arrangementet.

For forskere ved UiO som ønsker en tilsvarende presentasjon, eller presentasjon på engelsk: ta kontakt med Medisinsk bibliotek.

Publisert 18. nov. 2020 15:43 - Sist endret 18. nov. 2020 15:43