English version of this page

Publisering: 5 tips fra biblioteket

Her er våre tips til hvordan du kan publisere åpent slik at forskningen din kan leses av alle.

1. Har tidsskriftet en Open Access-ordning?Hengelås på gul bakgrunn.  

Det finnes tidsskrifter der alle artikler er fritt tilgjengelige online (Gull OA), mens andre tidsskrifter er abonnementbaserte tidsskrifter som tilbyr frikjøp av enkeltartikler (hybrid OA). Begge deler krever en APC (Article Processing Charges). Det finnes også tidsskrifter som ikke krever betaling for publisering og lesing (Diamant OA).

Sjekk kanalregisteret > avansert søk og legg inn tidsskriftnavnet.  

Du vil få opp lenker til Directory of Open Access Journals (DOAJ) eller Sherpa Romeo som gir informasjon om Open Access-status, betaling og lisensbetingelser for tidsskriftet. Unit-symbolet viser norske publiseringsavtaler.

2. Undersøk UiOs avtaler og rabatterPengesynmol på turkis bakrunn.

Vil tidsskriftet ha betaling for publisering? UiO og OUS har publiseringsavtaler som gir deg rabatt på APC, eller kostnadsfri publisering av artikkelen din. Hos de store forlagene som for eksempel Elsevier, Wiley og Taylor & Francis er publisering dekket gjennom avtalene.

3. EgenarkiveringMappe på lilla bakgrunn.

Egenarkivering er et krav på UiO. Dette gjelder uansett om du publiserer Open Access eller ikke. Ved å egenarkivere følger du også nasjonale retningslinjer for åpen tilgang til vitenskapelige artikler, samt krav fra EU og Forskningsrådet. Last opp artikkelen din til DUO vitenarkiv via Cristin.

4. Ta vare på postprint-versjonenCC-lisens-merke på blå bakgrunn.

De fleste ønsker å egenarkivere forlagets versjon av artikkelen. Vil du sikre dette, er det lurt å ha en Creative Commons-lisens på artikkelen din. Hvis forlaget ikke tillater deg å egenarkivere den publiserte versjonen, må du bruke AAM (author's accepted manuscript), også kjent som postprint. Det vil si fagfellevurdert versjon som er akseptert, men før forlagets korrektur og layout er satt. Det er derfor lurt å ta vare på AAM-versjonen av artikkelen.

5. Bare spør, vi hjelper degSnakkebobler på rosa bakgrunn.

Du finner alt om publisering, egenarkivering, avtaler og rabatter på Open Access-sidene våre.

Spør oss om du lurer på noe: openaccess@ub.uio.no

Publisert 9. mars 2021 08:46 - Sist endret 4. jan. 2022 15:49