Innføringskurs i klassiske kulturspråk

Fortidens skriftarv er nøkkelen til å forstå kulturhistorien. En utdannelse i klassiske språk og litteraturer er berikende; mange av historiene, fortellingene og mytene er underholdende – ikke minst når man leser dem på originalspråkene. Norsk filologisk institutt (frittstående stiftelse) tilbyr nå i samarbeid med UB innføringskurs i flere klassiske kulturspråk.

Ms. fol. 4313 Koranen (1569), Nasjonalbiblioteket.

Kursene går over to semestre med én dobbelttime i uken. Kursdeltakere får en grunnleggende gjennomgang av språkenes struktur og av det litterære og historiske tekstmaterialet, som disse språkene gir tilgang til. De som fullfører kursene vil være i stand til å lese originaltekster med støtte i ordbøker. Kursene gjennomføres i samarbeid med Universitetsbiblioteket.

For mer informasjon om deltakelse, påmelding og evt. eksamen, les her!

Kursene avholdes i uke 37-48.

Språkkurs høsten 2018:

Sumerisk

Tid: Mandager 16:15–18:00
Sted: HumSam-biblioteket

Kurset gir en innføring i det sumeriske skriftsystemet og sumerisk grammatikk. Når man har gjennomført kurset, har man tilstrekkelige kunnskaper til å lese sumeriske tekster med ordbok. Kurset gjennomgår klassiske sumeriske tekster fra Ur III-perioden (ca. 2100–2000 f.Kr.). I løpet av kurset lærer man også å benytte de viktigste faglige hjelpemidlene innenfor assyriologien, som er studiet av kileskrifttekster på ulike språk.

Kurset går over 12 uker høsten 2018 og 12 uker våren 2019 med én dobbelttime i uken. For å få fullt utbytte av kurset er det nødvendig å arbeide selvstendig mellom hver time. Kurset er gratis, og dokumentasjon av fullført kurs utstedes ved behov.

Sanskrit

Tid: Tirsdager 16:15–18:00
Sted: HumSam-biblioteket

Kurset gir en innføring til lesing av klassiske sanskrittekster fra forskjellige sjangre og en gjennomgang av klassisk sanskrit-grammatikk. Når man har gjennomført kurset, har man tilstrekkelige kunnskaper til å lese sanskrittekster med ordbok. I løpet av kurset lærer man også å benytte de viktigste faglige hjelpemidlene innenfor indologien og buddhismens filologi.

Hebraisk

Tid: Onsdager 16:15–18:00
Sted: HumSam-biblioteket

Kurset gir en en innføring til lesing av klassiske hebraiske tekster og en gjennomgang av hebraisk grammatikk. Når man har gjennomført kurset, har man tilstrekkelige kunnskaper til å lese eldre hebraiske tekster med ordbok. Vi leser korte tekststykker fra den hebraiske bibelen (Tanakh), fra mishna-hebraisk (1.-4. årh. e. Kr.) og fra middelalderhebraisk, slik vi møter det hos Maimonides (d. 1204 e.Kr.). I løpet av kurset lærer man også å benytte de viktigste faglige hjelpemidlene innenfor studiet av hebraisk språk og litteratur.

Klassisk arabisk

Tid: Torsdager 16:15–18:00
Sted: HumSam-biblioteket

Kurset gir en en innføring til lesing av klassiske arabiske tekster og  en gjennomgang av språkstrukturen. Når man har gjennomført kurset, har man tilstrekkelige kunnskaper til å lese klassiske arabiske tekster med ordbok. I kurset gjennomgås korte utdrag fra Koranen, fra den førklassiske poesien (ca. 500–700 e.Kr.) og fra skjønnlitteratur og filosofi skrevet på det klassiske prosaspråket (ca. 700–1700 e.Kr.). I løpet av kurset lærer man også å benytte de viktigste faglige hjelpemidlene innenfor arabistikken og islamologien.

Påmelding

For mer informasjon og påmelding, se hjemmesidene til Norsk filologisk institutt.

Publisert 9. aug. 2018 13:50 - Sist endret 13. aug. 2018 10:06