Romanske språk - Fagressurser

Segovia akvedukt (Kastilja og Leon, Spania). Bilde: José María Izquierdo©

I høymiddelalderen henimot det 9. århundre ble de romanske språkene i Europa født i sin skriftlige form. De romanske språkene (eller nylatinske) er en indoeuropeisk gren med stor likhet mellom språkene. De oppstod som en utvikling av vulgærlatin, eller muntlig latin, slik den ble snakket av folket, ulik den klassiske latinen som ble brukt i litteraturen. Vulgærlatinen kan sees på som gatespråket brukt til hverdags blant romerne.

De romanske språkene klassifiseres i ulike grupper som hver igjen kan inneholde flere dialektvarianter. Valget av én av disse dialektene som offisielt språk beror som oftest på politiske årsaker. Uansett, de romanske språkene danner en gruppe av mange språk med til dels små forskjeller dem i mellom. De er stort sett gjensidig forståelige (mer i sin skriftlige form enn i den muntlige).

De viktigste romanske språkene etter antall språkbrukere er: Spansk, Portugisisk, Fransk, Italiensk, Rumensk og Katalansk. Det romanske språket som snakkes av langt flest personer, er spansk, som snakkes av mer enn 400 millioner personer.

Fagsider for romanske språk

 

Fagansvarlig

Kurs

 • Ta kontakt med fagansvarlig

Aktuelt

 • Spansk i Norge og i verden. Bokutstilling 19. nov. 2017

  Bokutstilling 20 . november - 28. november 2017

  1. etasje i Georg Sverdrups hus, Universitetet i Oslo

  Spansk

  Spansk er et språk som i dag snakkes av om lag 567 millioner mennesker på jorden, det være som morsmål, annetspråk eller fremmedspråk. Som morsmål er det spansk verdens nest største språk, og når det kommer til internasjonal kommunikasjon er spansk nummer to i verden, etter engelsk.

  Flere opplysninger: Websida

 

UBO's ressurssider for studier & forskning