English version of this page

Mammuten – Istidens kjempe

Velkommen til GeoOnsdag. Denne gangen får vi foredrag fra Johan Petter Nystuen, professor emeritus i geologi ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo. 

Bilde av mammut

Neandertalere jakter mammut på Jersey for 50 000 år siden Rekonstruksjon av Johan P. Nystuen. © Jan Fekjan og Johan P. Nystuen

Den ullhårete mammuten, Mammuthus primigenius, karakteriserte kvartærtidens megafauna på den nordlige del av den nordlige halvkule de siste 400 000 år, fram til slutten av siste istid. Den siste mammuten døde ut på Vrangeløya i nord-østre Sibir for omkring 4000 år siden. Mammuten, en slekt i elefantfamilien, har sin opprinnelse i Namibia. Den vandret ut av Afrika for 4 millioner år siden og gjennomgikk videre evolusjon i Eurasia og Nord-Amerika, under stadig kaldere klima og endringer i vegetasjon og landskap. Den ullhårete mammuten var tilpasset ekstrem kulde. Dens kinntenner, molarer, var spesialisert for tygging av gress og urter som vokste på en enorm steppe, mammutsteppen, i Eurasia og Nord-Amerika. Mammuten levde sammen med en rekke andre store planteetere og rovdyr, i et komplisert økologisk system. Mennesket begynte med jakt på store dyr da Homo erectus vandret ut fra Afrika for ca. 1,8 millioner år siden. Neandertalerne jaktet på mammut fra omkring 400 000 år siden og fram til for ca. 40 000 år siden, da neandertalerne døde ut. Det moderne menneske, Homo sapiens, jaktet på ullhåret mammut fra omkring 45 000 år siden. Forskning de siste ti år viser at mammuten og mange av de andre store dyrene i dets følge døde ut, ikke primært på grunn av jakt, men først og fremst på grunn av de meget raske klimaendringene ved slutten av siste istid, for omkring 18 000 – 10 000 år siden. Habitatene ble endret, splittet opp, eller forsvant helt. Det gjøres forsøk på å gjenskape mammutsteppen og å lage en «mammofant», en hybrid mellom indisk elefant og mammut.

Johan Petter Nystuen er professor emeritus i geologi ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo. Han har erfaring i flere geologiske fagdisipliner, spesielt innen geologisk utviklingshistorie, med studier i Norge, Grønland, Svalbard, USA, Spania og Portugal. Hans doktorgrad (1983) hadde hovedvekt på den neoproterozoiske «Snowball-Earth» istiden i Skandinavia. Nystuen har undervist i allmenn og historisk geologi ved Norges landbrukshøyskole (nå NMBU) og i sedimentologi og sekvensstratigrafi ved UiO, her han har veiledet master- og PhD-studenter. Foruten vitenskapelige publikasjoner har Nystuen forfattet bidrag til flere populærvitenskapelige bøker, nå sist i 2023 med boka «Mammut og menneske – En reise gjennom 66 millioner år», sammen med Ole Nashoug.

 

Om GeoOnsdag

En gang i måneden vil forskere i geofag ved UiO fortelle om sin forskning og introdusere geofagene til et vidt publikum, fra førsteårs bachelor-studenter til nysgjerrige kolleger på universitetet, i en hyggelig atmosfære på Realfagsbiblioteket. Det er mulig å stille spørsmål etter foredraget.

Arrangementet er åpent for alle. Det serveres kaffe/te. Arrangementet blir i tillegg strømmet til Realfagsbibliotekets YouTube-kanal. 

Emneord: GeoOnsdag, Geovitenskap
Publisert 29. apr. 2024 11:20 - Sist endret 29. apr. 2024 11:20