Lansering av UBs nye digitaliseringstjenester

Velkommen til åpningen av Universitetsbibliotekets splitter nye digitaliseringsverksted, og introduksjon til de digitale plattformene for spesialsamlinger, forskningsarkiver og forskningsdata: Alvin og DataverseNO.

Illustrasjon fra L'anfiteatro Flavio, Carlo Fontana, 1725. Verket er skannet og tilgjengelig i Oria.

Åpen tilgang til kilder og forskningsdata er en viktig del av bibliotekets kjernevirksomhet. Denne satsningen vil gjøre spesialsamlinger og forskningsmateriale med til nå svært begrenset tilgang åpent tilgjengelig for studenter, forskere og alle som kan ha interesse av det.

I Digitaliseringsverkstedet i Georg Sverdrups hus vil vi kunne bistå forskere og fagmiljøer ved UiO med digitalisering av ulike typer tekstlig og audiovisuelt materiale.

Gjennom kulturarvsplattformen Alvin vil vi tilgjengeliggjøre ulike typer materiale fra forskningsarkiver og andre historiske samlinger – for eksempel bilder, arkiver, brevsamlinger og digitalisert unik litteratur.

DataverseNO er et nasjonalt forskningsdataarkiv hvor UiO ble medlem i 2022. Her kan forskeren selv laste opp forskningsdata de ønsker å dele FAIR og åpent, og kuratorer fra UB bistår med kuratering og publisering.

Våre nye tjenester er muliggjort med hjelp av UiOs sentrale infrastrukturmidler, samt flere samarbeidspartnere ved UiO; blant annet Institutt for pedagogikk, Kulturhistorisk museum og Sosialantropologisk institutt, i tillegg til UiT Norges arktiske universitet og DataverseNO-konsortiet.

Du finner mer informasjon om tjenestene ved å klikke her!

Program

Velkommen til åpning! Vi serverer snacks og alkoholfrie bobler.

Vil du vite mer?

For alle som er interessert i å høre mer om Alvin og DataverseNO, inviterer vi til et seminar med presentasjoner om Alvin og DataverseNO i DSC fra klokka 12.45 til 14.15, rett etter åpningsarrangementet. På seminaret vil du få presentasjoner om plattformenes historie, muligheter og framtidsplaner for disse. Til denne delen av programmet er det fint om du melder deg på i dette nettskjemaet så vi vet hvor mange som kommer.

Publisert 16. okt. 2023 12:56 - Sist endret 29. nov. 2023 09:18