Boklansering: Hva vi spiser når vi spiser kjøtt

"Hva vi spiser når vi spiser kjøtt" er en bok om mat, dyrevelferd og landbrukspolitikk, og et stykke kulturhistorie om livet på gården før og nå. Velkommen til boklansering!

Bokforside og portrett av forfatterne av boka.

Forfatterne Karen V. Lykke og Kristian Bjørkdahl. Foto: Siw Pessar, Res Publica.

På eggekartongen tripper hønene rundt på tunet, glade griser promoteres i reklame for koteletter og melken leveres av kuer som spiser deilig, grønt gress. Slik liker vi å tenke om dyrene som gir oss mat. Sannheten er at vi i dag konsumerer mer kjøtt enn før, samtidig som vi vet stadig mindre om dyrene vi spiser. Kjøtt er blitt en ingrediens som ligger ferdig plastpakket i butikken, og koblingen til et levende dyr er forsvunnet.

Forfatterne Karen V. Lykke og Kristian Bjørkdahl skriver om kjøttproduksjon og -konsum og viser hvordan dyrehold, slakt, forbruk og matkultur/vaner har endret seg fra gammelt av/1850-årene og frem til i dag. Er det produsentene som gir oss et idyllisert bilde av hvordan dyrene har det, eller er det forbrukerne som velger å lukke øynene for realitetene? Når det avdekkes dårlig dyrevelferd blant grisebønder sjokkeres forbrukerne, men salget av grillmat påvirkes likevel ikke.

Karen V. Lykke (f. 1966) er professor i kulturhistorie på Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo. Hun forsker på tema som ruralitet og naturbruk, materiell kultur, landskap, mat, dyrehold og slakteskikker.

Kristian Bjørkdahl (f. 1978) er førsteamanuensis i retorikk ved Universitetet i Oslo, hvor han forsker på norske og nordiske selvbilder, politisk kommunikasjon og myndighetsspråk, forskningskommunikasjon og klimaretorikk.

Boklanseringen finner sted på Scene HumSam i HumSam-biblioteket i Georg Sverdrups hus. Det blir enkel servering. Velkommen!
 
 

Arrangør

HumSam-biblioteket
Publisert 3. aug. 2023 11:03 - Sist endret 3. aug. 2023 11:03