På eggekartongen tripper hønene rundt på tunet, glade griser promoteres i reklame for koteletter og melken leveres av kuer som spiser deilig, grønt gress. Slik liker vi å tenke om dyrene som gir oss mat. Sannheten er at vi i dag konsumerer mer kjøtt enn før, samtidig som vi vet stadig mindre om dyrene vi spiser. Kjøtt er blitt en ingrediens som ligger ferdig plastpakket i butikken, og koblingen til et levende dyr er forsvunnet.
Forfatterne Karen V. Lykke og Kristian Bjørkdahl skriver om kjøttproduksjon og -konsum og viser hvordan dyrehold, slakt, forbruk og matkultur/vaner har endret seg fra gammelt av/1850-årene og frem til i dag. Er det produsentene som gir oss et idyllisert bilde av hvordan dyrene har det, eller er det forbrukerne som velger å lukke øynene for realitetene? Når det avdekkes dårlig dyrevelferd blant grisebønder sjokkeres forbrukerne, men salget av grillmat påvirkes likevel ikke.
Karen V. Lykke (f. 1966) er professor i kulturhistorie på Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo. Hun forsker på tema som ruralitet og naturbruk, materiell kultur, landskap, mat, dyrehold og slakteskikker.
Kristian Bjørkdahl (f. 1978) er førsteamanuensis i retorikk ved Universitetet i Oslo, hvor han forsker på norske og nordiske selvbilder, politisk kommunikasjon og myndighetsspråk, forskningskommunikasjon og klimaretorikk.
Boklanseringen finner sted på Scene HumSam i HumSam-biblioteket i Georg Sverdrups hus. Det blir enkel servering. Velkommen!