Japanske vandrepoeter

Velkommen til samtale mellom Notto Thelle og Halvor Eifring om boken "Veiens visdom og vandringens poesi. Fire japanske vandrepoeter".

Portrett av forfatteren og bokforside

De japanske vandrepoetene eide ikke stort mer enn en tiggerbolle, en kappe og en vandringsstav. De levde på almisser, henga seg til naturen, årstidene og det skiftende landskapet. Og de skrev poesi, som haiku og waka, men også prosa og kinesiske dikt.

Professor emeritus og forfatter Notto R. Thelle har arbeidet med de japanske vandrepoetene siden 1970-tallet. Med bakgrunn som teolog, religionshistoriker og japanolog har han en usedvanlig tilgang til vandrepoetenes verden.

I boken "Veiens visdom og vandringens poesi. Fire japanske vandrepoeter" har Thelle samlet tekster fra fire vandrepoeter: Matsuo Bashō, Kobayashi Issa, Ryōkan og Taneda Santōka. I tid dekker de fire århundrer, fra 1600- til 1900-tallet. De tilhørte den samme vandretradisjonen og fulgte i hverandres spor, men levde ulike liv og skapte sine egne litterære landskaper. I de biografiske tekstene som ledsager diktene, åpner og formidler Thelle denne verdenen for vestlige lesere. Han gjendikter fra japansk og noe også fra kinesisk.

Møt Notto Thelle i samtale med Halvor Eifring, professor i kinesisk ved UiO.

Scene HumSam ligger i 1. etasje i HumSam-biblioteket i Georg Sverdrups hus på Blindern.

Inspirasjon til videre lesning finner du her.

Arrangør

HumSam-biblioteket
Publisert 5. sep. 2023 09:26 - Sist endret 14. sep. 2023 11:43