Lansering! Temanummer av Sakprosa: Sakpoesi

Sakprosa er for lengst etablert som sjangerbetegnelse og tekstperspektiv i Norden. Men hva med sakpoesien? Finnes den? I siste nummer av tidsskriftet Sakprosa lyder svaret «Ja, den finnes.» 

Grafitti på vegg. Teksten på veggen er diktet Tunglskinsnótt av islandske Tómas Guðmundsson.

Diktet Tunglskinsnótt av islandske Tómas Guðmundsson. Foto: Börkur Sigurbjörnsson

Hva er da sakpoesi? I tidsskriftet presenteres verdens første definisjon av sakpoesi, formulert av den berømte danske litteraturkritikeren og -forskeren Erik Skyum-Nielsen:

«Ved sagpoesi forstås tekster med løs bagkant og med genresignalerende anvendelse af poetiske virkemidler (anafor, allitteration, repetition, rytme, enjambement, billedsprog, strofekomposition, mv.), som formidler en virkelighed derved, at de rummer en form for sandhedspåstand, kommunikerer visse konkrete erfaringer og/eller inddrager facts, gerne i form af navne, dyrenavne, stednavne, tal, årstal mm., idet de samtidig som regel rummer holdningstilkendegivelse med henblik på påvirkning af læseren i en bestemt historisk, tit også politisk situation. Sagpoesi sammenknytter det poetiske og det faktuelle, fremføres undertiden mundtligt i form af taler eller dele af taler og offentliggøres overvejende i aviser, tidsskrifter og radio og som (dele af) digtsamlinger med eller uden særlig genresignatur.»

Velkommen til aktuell samtale om sakpoesi med:

Arrangementet varer i ca. én time, og det blir enkel servering. Åpent for alle. Velkommen!

Scene HumSam finner du rett innenfor inngangen i HumSam-biblioteket i Georg Sverdrups hus.

Arrangementet blir også strømmet på våre nettsider.
 

Publisert 31. mars 2023 13:30 - Sist endret 11. apr. 2023 10:43