English version of this page

Slik finner du elektroniske artikler

Gjennom Oria kan du få tilgang til åpent tilgjengelige artikler, og du kan også få tilgang til artikler UiO ikke har abonnement på.

Hvordan få tilgang til åpent tilgjengelige artikler

1. Søk i Oria

Søk etter ønsket artikkel i biblioteksøket Oria. Hvis UiO ikke har tilgang til artikkelen, gå til steg 2.

2. Søk på nettet med plug-ins

Søk slik du er vant til og bruk «plug-ins» til nettleseren som viser deg hvor du evt. finner åpne versjoner av en artikkel (disse verktøyene lastes ned og installeres i nettleseren din).

Vi anbefaler disse verktøyene (som har best dekning):

 • EZproxy bookmarklet
  En nettleserutvidelse som gjør det enkelt å se om du har fullteksttilgang til bibliotekressurser, uten å måtte gå via Oria.
 • Lean Library (for Chrome, Firefox og Safari, det jobbes med en versjon for IE)
  Verktøy som gir tilgang når du går inn på materiale som UiO har betalt for, og som også søker etter åpne versjoner av artikler. Gå til leanlibrary.com/download, installer utvidelsen og velg ‘Universitetet i Oslo’ som institusjon.
 • Unpaywall (for Chrome og Firefox)
  Verktøy som leder deg til en eventuell åpen utgave av den artikkelen du ønsker å se på. Gå til unpaywall.org/products/extension og installer utvidelsen.
 • Open Access Button (fungerer best med Chrome og Firefox)
  Verktøy for å finne åpne versjoner av artikler, samt å sende henvendelser til artikkelforfattere om å egenarkivere en låst artikkel i et åpent faglig- eller institusjonelt arkiv. Gå til openaccessbutton.org og installer utvidelsen.
 • Google Scholar Button (for Chrome og Firefox)
  Verktøy som gjør det enklere å bruke Google Scholar for å finne fulltekstartikler. Søk etter google scholar button i din nettleser for å finne, laste ned og installere utvidelsen.

3. Kontakt artikkelforfatter eller andre forskere

Forskere kan som regel dele artikler med hverandre (avhenger av avtalene de har med forlagene) selv om artiklene ikke er åpent tilgjengelige - såkalt ‘scholarly sharing’. Send gjerne forfatteren en epost eller bruk de sosiale forskernettverkene – de fleste deler gladelig artikler med andre.

Hvordan få tilgang til artikler UiO ikke har abonnement på

4.    Bestill artikkelen fra biblioteket

Biblioteket er behjelpelig med å skaffe artikler som UiO ikke har tilgang til, og som ikke finnes tilgjengelig i en åpen versjon. Søk opp og bestill artikkelen i Oria (uio.oria.no), så skaffer vi den - uten kostnad for deg. Se evt. Oria hjelpesider for å bestille artikler.

Trenger du hjelp?

Kontakt ditt bibliotek, eller send oss en e-post postmottak@ub.uio.no om du trenger hjelp.

Publisert 6. des. 2018 14:21 - Sist endret 14. des. 2021 14:10