English version of this page

Hvordan finne (åpent) tilgjengelige artikler?

Åpent tilgjengelige artikler finner du både i rene Open Access-tidsskrifter og i tradisjonelle tidsskrifter som har åpen publisering som en valgmulighet for forfatteren. Her er noen måter å finne åpne artikler:

1.    Få søkehjelp på nettet med plug-ins

Søk slik du er vant til og bruk «plug-ins» til nettleseren som viser deg hvor du evt. finner åpne versjoner av en artikkel (disse verktøyene lastes ned og installeres i nettleseren din).

Vi anbefaler disse verktøyene (som har best dekning):

Lean Library logoLean Library (for Chrome, Firefox og Safari, det jobbes med en versjon for IE) 
Verktøy som gir tilgang når du går inn på materiale som UiO har betalt for, og som også søker etter åpne versjoner av artikler. Gå til leanlibrary.com/download, installer utvidelsen og velg ‘Universitetet i Oslo’ som institusjon. 

Les mer om Lean Library i denne nyhetssaken.

 

Unpaywall logoUnpaywall (for Chrome og Firefox)
Verktøy som leder deg til en eventuell åpen utgave av den artikkelen du ønsker å se på. Gå til unpaywall.org/products/extension og installer utvidelsen.

 

Open Access button logoOpen Access Button (fungerer best med Chrome og Firefox)
Verktøy for å finne åpne versjoner av artikler, samt å sende henvendelser til artikkelforfattere om å egenarkivere en låst artikkel i et åpent faglig- eller institusjonelt arkiv. Gå til openaccessbutton.org og installer utvidelsen.

 

Google Scholar Button (for Chrome og Firefox)
Verktøy som gjør det enklere å bruke Google Scholar for å finne fulltekstartikler. Søk etter google scholar button i din nettleser for å finne, laste ned og installere utvidelsen.

 

2.    Kontakt artikkelforfatter eller andre forskere

Forskere kan som regel dele artikler med hverandre (avhenger av avtalene de har med forlagene) selv om artiklene ikke er åpent tilgjengelige - såkalt ‘scholarly sharing’. Send gjerne forfatteren en epost eller bruk de sosiale forskernettverkene – de fleste deler gladelig artikler med andre.

3.    Bestill artikkelen fra biblioteket

Biblioteket er behjelpelig med å skaffe artikler som UiO ikke har tilgang til. Søk opp og bestill artikkelen i Oria (uio.oria.no), så skaffer vi den for deg. Evt. se Oria hjelpesider for å bestille artikler.

4.    Kjøp artikkelen

De fleste forlag tilbyr muligheten for å kjøpe artikler som er i abonnementstidsskrifter. Dette dekkes av egne midler.

Publisert 6. des. 2018 14:21 - Sist endret 20. des. 2018 13:53