English version of this page

Rovtidsskrifter og useriøse konferanser

Mange åpne tidsskrifter dekker kostnader gjennom publiseringsavgift. Useriøse aktører utnytter dette ved å etablere falske Open Access-tidsskrift, såkalte rovtidsskrift. I nyere tid har useriøse aktører også etablert "vitenskapelige" konferanser. Fellestrekk for både tidsskrifter og konferanser er at de ikke følger krav til kvalitetskontroll i forskningen.

Hvordan unngår du å bli lurt?

Tidsskrifter

  • Sjekk Kanalregisteret for godkjente publiseringskanaler. Her er tidsskriftene kvalitetssikret av en fagkomité. Tidsskrifter bør være godkjent på nivå en eller to. Det er også mulig å nominere titler for vurdering - da undersøkes tidsskriftet for deg. 
  • Sjekk Directory of Open Access Journals (DOAJ) - en database med omfattende informasjon om open access-tidsskrifter. Tidsskriftene i databasen har vært igjennom kvalitetskontroll utført av medlemmer i DOAJ-redaksjonen.
  • Sjekk med kolleger, har andre erfaring fra publisering i dette tidsskriftet, eller leser de det jevnlig?  
  • Se nettstedet Think. Check. Submit for mer informasjon om rovtidsskrifter.
  • Mange av de useriøse forlagene er svært aktive i forhold til å kontakte forskere med tilbud om publisering. Får du smigrende, og kanskje pågående eposter, og det i tillegg loves rask fagfellevurdering, er det grunn til å tenke seg litt om.
  • Søk i Google på tidsskriftets tittel og predatory. Ofte har andre skrevet om sine erfaringer.

Se også

Konferanser

  • Sjekk med kolleger, har andre erfaring med å delta på den aktuelle konferansen?
  • Mange av de useriøse konferansearrangørene er svært aktive i forhold til å kontakte forskere med tilbud om publisering. 
  • Predatory Conferences: en oversikt over hva som kjennetegner konferanser du bør unngå. Oversikten er utarbeidet av Open Science Support Centre, Charles University
  • Søk Google - etter konferansenavn, arrangørnavn mm. Ofte har andre skrevet om sine erfaringer.

Dårlig brukeropplevelse med tidsskrift?

Her er noen forslag til hva du kan gjøre hvis du i prosessen med innsendelse, fagfellevurdering og publisering av en artikkel har opplevd kritikkverdige forhold.

Kontakt redaktør/redaksjonsmedlemmer

Hendelsene må vurderes i det enkelte tilfelle, og hvor graverende det inntrufne er. Noen ganger kan saken løses med en e-post til redaktør, redaksjon eller videre oppover til forlaget.

Sjekk om tidsskriftet er oppført som godkjent publiseringskanal

Hvis du finner tidsskriftet indeksert på nivå 1 eller 2 i Kanalregisteret, kan du ta kontakt med NSD på e-post  med informasjon om dine erfaringer med tidsskriftet.

Sjekk om tidsskriftet er open access og oppført i DOAJ

DOAJ (Directory of Open Access journals) er en database med informasjon om open access-tidsskrifter. For at tidsskriftet skal bli indeksert hos DOAJ, er det en rekke kriterier som må være på plass, bl.a. krav til sammensetning av editorial boards og gjennomføring av fagfellevurdering. Hvis aktuelt tidsskrift er oppført i DOAJ, kan du ta kontakt med DOAJ via nettskjema.

Se også:

COPE (Committee on Publication Ethics) - Ressursside om publiseringsetikk og veiledninger innenfor temaet.

Lurer du på noe?

Send gjerne epost til: duo-hjelp@ub.uio.no

Publisert 15. okt. 2015 10:37 - Sist endret 24. nov. 2023 15:35