God hjemmepåske!

Kjære alle sammen.

De siste ukene har vi sammen stått i en situasjon de færreste av oss kunne ha forestilt oss på forhånd. Over natten ble vår hverdag og arbeidshverdag brått forandret. På få uker har vi lært oss å samhandle på nye digitale plattformer, vi har blitt nødt til å utforske hjemmekontorløsninger, og vi har tilpasset store deler av vårt tjenestetilbud på UB inn i nye digitale kanaler. Vi har kommet lengre fra hverandre, men samtidig har vi aldri vært så tilgjengelige. Ja, vi snakker om møtet med verktøyet Zoom.

påskeliljer, blindern

Foto: UB/Simen Kjellin

Arbeid og samarbeid har oppstått i nye former. Dette har skapt økt bevissthet om verdien av interaksjon. Det er all grunn til å glede seg over hvor raskt vi har tilpasset oss en ny virkelighet, samtidig som mange av oss også kjenner på det vi mister, når vi ikke lengre kan treffes på campus eller i gangene på UB.

De siste ukene har vi alle vært gjennom den digitale stresstesten. Vi erfarte tidlig at de fysisk-digitale grenseflatene ikke var helt i samsvar med behov «som oppsto over natten».På imponerende vis har UBs ansatte kastet seg rundt og skapt nye møteplasser for oss alle. Å arbeide interaktivt på nett er noe vi har vist at vi kan, Det kommer nok fortsatt til å være et stort trykk på digitale tjenester i tiden fremover,

Digital og sosial hverdag

I krevende hjemmesituasjoner har vi sammen skapt oss en digital hverdag, med sosialt samvær som quiz og daglige kaffestunder, nye plasser for deling og kompetanseutvikling, herunder også invitasjoner til tips og triks fra IT, til nytte i samarbeidet omkring f.eks undervisningsopplegg. Akademisk skrivesenter «har gått digitalt», vi har lansert nye nettsider med både nytt og oppdatert digitalt tilbud, og vi tilbyr digitale veiledninger og digitale kurs. Det er til faglig inspirasjon for alle at vanskelige spørsmål via RT har blitt delt på Teams. Kompetanse hos oss er også brukt i flere av lunsjseminarene til CELL/Digital dugnad i høyere utdanning. Videre setter fakultetene pris på at vi gjennom denne anledningen benyttet muligheten til å komme raskt i gang med digitale pensumlister i Legantoprosjektet.

Timing på prøvetilgang på Clinical Key kunne heller ikke vært bedre, og god kontakt med undervisere og studenttestere ble etablert på rekordtid. Det er også bestilt særskilte litteratursøk knyttet til korona-utbruddet, som har blitt ekspeditt utført fra stuebord og kjøkken. Vi er i sum mange som både har bidratt til og selv fått god veiledning, og også funnet frem til tjenester og materiale vi ikke tidligere kjente til.

Møteplass for læring på nett

En av styrkene ved UB er at vi er en møteplass for læring ved UiO. Nå er møtene mellom menneskene, og ikke minst læringen flyttet over på den digitale flaten. Til tross for at den vante nærheten mellom oss som arbeider ved UB, og mellom oss og resten av UiO-samfunnet brått forsvant, har vi alle gjort en formidabel innsats for å gjenskape læringsfelleskapene digitalt. Unntaksbiblioteket har åpnet ved både Realfagsbiblioteket og HumSam-biblioteket. Ta dere en tur, det lokker frem smilet og gleden over å ferdes i våre velkjente lokaler, bemannet av våre dyktige UB-kolleger – og alt hjemmefra. Gjennom et virtuelt UB kan studentene studere til lyden av biblioteket, og få hjelp og støtte til små og store oppgaver. Grupper og enkeltpersoner henvises til digitale grupperom, eller til samtaler med kjente og ukjente i f.eks loungen på HumSam. Formidlingsarbeidet på nett er også i sving med det nyetablerte konseptet "PopVit rett fra stua". Alt dette er eksempler på digital innovasjon i tjenestetilbudet – noe nytt - som vi helt sikkert kommer til å ta med oss også etter denne tiden.

Raushet og fellesskap

Innenfor “koronareformen” (som Forskerforum kaller omstillingen for utdanningene) har vi alle blitt del av den digitale dugnaden ved UiO. Rausheten vi ved UB viser hverandre som lærende fellesskap innenfor denne dugnaden gjør inntrykk, og er av stor verdi for oss og for studentene.

Som ledere oppleves det tidvis vanskelig å være langt unna. Men det er imponerende å registrere alles tilstedeværelse på Zoom-møter og -personalmøter. MedNat rapporterer om tre temamøter avholdt, sist med 51 deltakere og med påfølgende gruppearbeid i åtte breakoutrooms i Zoom -  dette er stas!

En spesiell honnør til lokal IT som hjelper alle våre kolleger med å komme seg i kontakt med moderskipet.

Vi ser at det er mye omsorg mellom kolleger. Mange har strukket seg langt ut over sine vanlige arbeidsoppgaver, og omsorgsoppgaver. Dessverre vet vi ikke hvor lenge denne tilstanden vil vedvare. Takk til alle som gjør det beste ut av situasjonen.

Vi vil også gjerne få takke varmt, for den formidable innsatsen som er nedlagt, av hver enkelt og i sum gjennom de siste ukene.

Vi runder av med denne muntre bokanbefalingsrunden fra Realfagsbiblioteket.

Med ønske om en god og solfylt hjemmepåske!

Beste hilsener fra Randi, Live, Cecilia, Eystein, Håvard og Hanne

Foto: UB/Birgit Hvoslef Dahl

Av Hanne Graver Møvig, Håvard Kolle Riis, Randi Halveg Iversby, Eystein Gullbekk, Live Rasmussen, Cecilia Ekström
Publisert 6. apr. 2020 09:54 - Sist endret 6. apr. 2020 11:10

I denne bloggen skriver Universitetsbibliotekets ledergruppe om saker av betydning for UB og UiO.

Ledergruppen består av Cecilia Ekström, Hanne Graver Møvig, Randi Halveg Iversby, Eystein Gullbekk, Live Rasmussen, og Håvard Kolle Riis.