Ph.d.-podden

Pd.D.-podden logo

En podkast om livet som ph.d.-kandidat som skal bidra til støtte, inspirasjon og læring for ph.d.-kandidater i hele Norge. I hver episode inviteres kjente og mindre kjente personer med doktorgrad for å fortelle om sine erfaringer og karriereveier både i og utenfor akademia. 

Ph.d.-podden lages av:

  • Johanne Thunes, programleder og ph.d.-kandidat i informatikk, UiO
  • Susann Andersen, programleder og rådgiver ved HR-seksjonen ved det Matematisk- naturvitenskapelige fakultet, UiO
  • Benjamin Andsem Harang, produsent og førstekonsulent ved Institutt for informatikk, UiO
  • Pernille Adine Nordby, produsent og ph.d.-koordinator ved Institutt for informatikk, UiO
  • Dag Backer, lydprodusent og -tekniker, og senioringeniør ved Universitetsbiblioteket, UiO

Ph.d.-podden støttes av:

  • PhD on Track
  • Universitetsbiblioteket/ Realfagsbiblioteket, UiO
  • Institutt for Informatikk, UiO
  • Det Matematisk- naturvitenskapelige fakultet, UiO

 

Dersom du har ideer eller innspill til oss kan du kontakte oss på phdpodden@uio.no 

 

Musikken du hører i bakgrunnen på Ph.D.-podden er laget av artisten Cambio og lisensiert gjennom Creative Commons: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ 

Artist: Cambio
Lydspor: Coffee
https://freemusicarchive.org/music/Cambo/Chilled_Beats 

 

Episoder

  • Hiwa Målen - om å oversette PhD ferdigheter til næringslivet og veien tilbake til akademia 3. mai 2024 08:15

    Hiwa Målen er en dreven prosjektleder og tidligere forsker som har tatt spranget til næringslivet og tilbake til akademia. I denne episoden får vi høre hans personlige og profesjonelle perspektiver på hvordan man gjøre akademiske ferdigheter anvendelige og attraktive i forskjellige sektorer. Hiwa gir sine beste tips til nyutdannede doktorer på jobbjakt og hvordan Phd-er kan «oversette» sine erfaringer fra akademia for å tilpasse seg næringslivet. 

    Gjest: Hiwa Målen

    Programledere: Susann Andersen og Johanne Thunes

    Denne podkasten er spilt inn på Realfagsbiblioteket ved UiO, og teknisk ansvarlig er Dag Backer.

    Spørsmål, tips eller tilbakemeldinger? Følg oss på instagram eller send en mail til phdpodden@uio.no

  • Inger Sandlie - om god veiledning, målrettet arbeid og disputasfeiring 26. apr. 2024 13:02

    Professor Emerita Inger Sandlie (70) er en anerkjent molekylærbiolog med en imponerende akademisk karriere bak seg. I denne episoden gir vi henne disputasfeiringen hun aldri fikk, og snakker om hvordan verden har endret seg de siste 40 årene siden hun fullførte sin doktorgrad som 28 åring. Inger forteller om kunsten å balansere jobb og privatliv, om det å jobbe målrettet og hva hun mener kjennetegner god veiledning og ledelse. 

    Gjest: Inger Sandlie

    Programledere: Susann Andersen og Johanne Thunes

    Denne podkasten er spilt inn på Realfagsbiblioteket ved UiO, og teknisk ansvarlig er Dag Backer.

    Spørsmål, tips eller tilbakemeldinger? Følg oss på instagram eller send en mail til phdpodden@uio.no

  • Comeback episode 16. apr. 2024 09:00

    Hjertelig velkommen tilbake til Ph.d.-podden! 

    Johanne, stipendiat ved Institutt for Informatikk og Susann, HR rådgiver ved Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet, er de nye programlederne i podkasten, og i denne sesongen inviterer de kjente og mindre kjente personer med doktorgrad for å fortelle om sine erfaringer og karrierveier både i og utenfor akademia.

    Denne podkasten er spilt inn på Realfagsbiblioteket ved UiO, og teknisk ansvarlig er Dag Backer.

    Har du spørsmål, tips eller tilbakemeldinger? Vi vil gjerne høre fra deg, send en mail til phdpodden@uio.no

  • Balansekunst 6. sep. 2022 15:42

    Ph.d.-kandidater er ansatt i særlig fri stilling, noe som betyr at vi kan jobbe ubegrenset. Er det egentlig mulig å kombinere en doktorgrad med fritid og hobbyer? Og hva skjedde med grensen mellom jobb og fritid de siste to årene på hjemmekontor? I denne episoden tar vi en prat med Vidar Skogvoll, en stipendiat med mange hobbyer, og Wendy Nilsen, forsker på Arbeidsforskningsinstituttet

  • Å komme tilbake til jobb 4. juli 2022 10:53

    Sykemelding, permisjon, feltarbeid, korona. Det er mange grunner til å være borte fra kontoret. Men hvordan forholder vi oss til kollegaer igjen etter lang tid borte? Dette og andre spørsmål får du svar på i denne podkastepisoden!

  • Å slutte som ph.d.-kandidat 16. mai 2022 09:04

    Har du noen gang tenkt på å bare slutte med doktorgraden? Hvis du har tenkt på å slutte er du ikke alene, i 2020 valgte over 22% å slutte på doktorgraden de begynte på 5 år tidligere. Hva gjør at noen velger å ikke fullføre doktorgraden? Og hvordan ta en avgjørelse om å slutte eller bli?

    Medvirkende: Julie Sørlie Paus-Knudsen, Ivar Hukkelberg og Ilan Villanger

  • Akademisk skriving - Live med PhD on Track 16. sep. 2020 20:37

    Hva er akademisk skriving og hvordan skiller det seg fra andre typer skriving? Hvordan kan du som ph.d.-kandidat bli bedre til å skrive og hva gjør du hvis du får skrivesperre? Dette og andre spørsmål får du svar på i denne podkastepisoden, tatt opp live med PhD on Track. Gjester: Birger Solheim, Svein-Erling Greiner, Trine-Lise Dræge Steinskog.

  • Bedragersyndromet 23. juni 2020 13:59

    Har du noen gang kjent på følelsen av at du egentlig ikke er så flink som folk tror du er? Er du redd for å bli avslørt som inkompetent til det du driver med? Tenker du at det bare er flaks som har ført deg dit du er i dag? Da kan det godt hende du lider av Impostor syndrome, eller bedragersyndromet på godt norsk, og det er du ikke alene om! I denne episoden har vi med oss Hugo de Boer, Professor ved Naturhistorisk museum og Diana Saplacan, ph.d.-kandidat ved Institutt for informatikk for å gi oss noen gode tips til hvordan man kan hanskes med dette snikende syndromet.

  • Formidling 11. mai 2020 13:04

    Hva gjør man når man får det fryktede spørsmålet “Hva driver du med, egentlig?”. Hvordan kan du på en enkel og forståelig måte formidle hva du forsker på - og aller helst på en måte som gjør at folk blir litt interessert og synes det du driver med er kult?

    I denne episoden skal vi prøve å komme med noen tips og råd rundt nettopp hvordan fortelle hva du driver med, ved hjelp av dyktige folk som er eksperter på forskningsformidling!

    Med oss har vi Åsmund Husabø Eikenes, førstelektor ved Studieseksjonen på MatNat, UiO, Marthe Lefsaker Sakrisvold, ph.d.-kandidat ved Politihøgskolen og Gøteborgs universitet og Anette Hauger, ph.d.-kandidat ved Institutt for fysioterapi, OsloMet.

  • Hjelp! Jeg har fått en ph.d.-stilling - Hva nå? 14. feb. 2020 11:16

    I første episode av ph.d.-podden snakker vi om det å være en helt fersk ph.d.-kandidat. Hva er viktig å tenke på i begynnelsen? Hvem kan du få hjelp av? Hvordan kommer man i gang? Spørsmålene er mange og vi forsøker å svare på noen av dem. Programleder Ivar Hukkelberg snakker med ph.d.-koordinator Pernille Adine Nordby om nyttige tips og triks, og i panelet har vi med oss Marthe Berntzen, ph.d.-kandidat ved IFI, UiO, Mari A. Heglum, helt fersk ph.d.-kandidat ved AFI, OsloMet, og Geir Kjetil Sandve, førsteamanuensis og veileder ved IFI, UiO.