Program for kurs i litteratursøk for MA-studenter i nordisk

Dette kurset er tilpasset MA-studenter i nordisk som skal i gang med å skrive masteroppgave med tips i hvordan å gjøre gode litteratursøk; få tilgang til kilder; vurdere kilder; og organisere kilder.

Kursprogram

Litteratursøk

Basert på noen av deres oppgaveidéer som vi samler inn i mentimeter, demonstrerer jeg hvordan du kan få best utbytte av Oria (katalog og oppdagelsesverktøy) og databaser vi abonnerer på som er relevante for ditt felt. Du får en innføring i hvordan du gjør avanserte søk for å finne fram til mest mulig relevant og faglig sterk litteratur; hvordan du får tilgang til litteraturen som UiO-bruker (husk å logge på med Feide for tilgang); og hvordan du kan organisere forskningen din i Oria. Dette gjør du ved å merke treff med knappenål for å lagre dem i dine favoritter. Legg på merkelapp for å sortere i mapper. Du kan også lagre søk. 

De viktigste avanserte søkeverktøyene er (se også huskeside/hjelp til avanserte søk):

  • å finne gode emneord (prøv forskjellige, på norsk og på engelsk), 

  • å trunkere emneord for å få flere treff (feminis*),

  • å søke på konkrete fraser ved å låse med gåseøyne ("sosiale medier"),
  • å søke med boolske termer (AND, OR, NOT),
  • å avgrense på fasetter (se i margen til høyre i Oria) og
  • å søke i ulike scopes (utvid f.eks. til norske fagbibliotek). 

Vi ser også på søk i vitenarkiv som DUO, fagrelevante tidsskrift, Google Scholar og Nasjonalbibliotekets nettbibliotek.

Se hvordan du får tilgang til materiale i Nasjonalbibliotekets nettibliotek.

Etter demonstrasjonen får du anledning til å jobbe med dine egne søk.

Oppgave i litteratursøk og litteraturliste 

Søk og finn 5 relevante referanser til forskningslitteratur (en kombinasjon av fagbøker og fagfellevurderte artikler), lagr dem i dine favoritter i Oria og merk dem med merkelapp så du får en egen mappe for dem. Se video for hvordan å holde styr på forskningen din.

Tips: Bli med på kurs i referansehåndtering med Zotero.

Omvisning

Husk at å kikke i bokhyller kan være en effektiv måte å søke etter litteratur. Vi stiller opp bøker etter fag og tematikk. I denne videoomvisningen viser jeg deg bl.a. hvor du finner de nordiske samlingene, hvor du låner og leverer bøker, hvordan du booker kollokvierom og plass i lesesalen, hvordan skriverne funker, og hvor du kan få IT-hjelp. (Ny mini-videoomvisningen finner du her.)

Kildekritikk

Søkemotoren Oria og akademiske databaser har funksjoner som hjelper deg med å vurdere litteraturens kvalitet og faglige styrke, f.eks. kan du se hvilke artikler som er utgitt i fagfellevurderte tidsskrift, hvilke forlag bøker er utgitt ved, informasjon om forfatter osv.). Men mye overlates også til deg å finne ut av. I denne bolken går vi gjennom noen av de viktigste tingene du må huske på når det gjelder å vurdere kilder (se kort video).   

Oppgave: vurder og ranger den faglige relevansen og kvaliteten av kildene i en referanseliste som du finner her i PDF. Finn mer hjelp i kildekritikk på sidene til Søk & Skriv.

Få mer hjelp

Finn utvalgte ressurser på Fagsiden for nordisk og kontakt Fagsreferenten din, Anne Sæbø.

Tilbakemeldinger på kurset

Vi er her for å hjelpe deg og er ivrige etter hele tiden å lære mer om hvordan vi best kan gjøre det. Vi avslutter kurset med en anonym evaluering med noen spørsmål om kurset i mentimeter. Send også gjerne en mail.

Lyst på mer kursing? Her er flere nyttige videoer i litteratursøk og kildebruk:

Fra Søk & Skriv:

Fra UB:

Publisert 18. jan. 2021 08:00 - Sist endret 11. mars 2024 12:37