Ikke lagre i OneDrive eller iCloud
Ved problemer, sjekk først at du ikke har lagret eller synkronisert EndNote-biblioteket eller Word-dokumentet ditt i OneDrive, iCloud eller andre skyløsninger.
Spørsmål om EndNote i Word
Spørsmålene her dukker opp når du jobber i Word, men løses ofte i EndNote-programmet.
Hvor er EndNote-fanen i Word?
For PC:
Sjekk om tillegget er skrudd av eller deaktivert.
I Word:
- Gå til Fil > Alternativer > Tillegg Velg Behandle: COM-tillegg > Start
Sjekk om Endnote Cite While You Write er huket av. Hvis ikke, huk av og lukk vinduet. - Gå til Fil > Alternativer > Tillegg Velg Behandle: Deaktiverte Elementer > Start Hak av for Endnote-CWYW(Cite While You Write)
- Hvis den fortsatt ikke dukker opp, kan det hjelpe å avinstallere Endnote og installere på nytt. På UiO-maskiner kan du gjøre det i Firmaportalen.
For Mac:
Endnote > Customizer > Pass på at CWYW (Cite While You Write) er valgt.
For OUS-PCer:
Bruk Word med EndNote-plugin. Gå til Start > Mine administrative programmer > Word med EndNote OUS (Du kan også søke etter programmet.)
Du må lukke Word-programmet du har åpnet før du kan åpne Word på nytt igjen.
Hvis Endnotefanen fortsatt mangler i Word med Endnote kan dette skyldes en feil med programvaren fra Sykehuspartner. Ta kontakt med Sykehuspartner for hjelp til å reinstallere Endnote eller bruk Endnote på Arbeidsflate RCP.
Hvorfor ser Endnote-fanen annerledes ut?
Svar:
Sjekk om Word har koblet seg til EndNote-programmet eller EndNote Online ved å klikke på Preferences og deretter Application. Velg den applikasjonen du bruker.
Kan ikke sette inn referanser i Word (Mac)
Insert citation-knappen virker ikke
Dette kan skyldes sikkerhetsinnstillinger, gå til Settings -> Privacy and Security -> Automation og velg at begge programmene kan kontrollere hverandre.
Endnotefanen i Word er grå eller inaktiv
- Lukk Word og gå til Applications / Apper
- Høyre/Control-klikk på Microsoft Word og velg Get Info / Vis info
- Se om Open Using Rosetta er huket av. Hvis det er det, fjern avhukingen og åpne Word igjen. Da skal verktøylinjen fungere igjen.
Hvorfor er det krøllparentes rundt referansen min?
Svar:
Det er fordi referansene er uformaterte. Skru på Instant Formatting i EndNotefanen i Word. Hvis ingenting skjer, velg Update Citations and Bibliography.
Hvorfor ser referansen min så rar ut?
Svar:
Det kan være mange grunner til det, men ofte fikses de av å oppdatere referansene.
Hvordan setter jeg inn sidetall?
Svar:
Gå til Edit and Manage Citations og skriv sidetall inn i Pages feltet. Ikke skriv "p." eller "s."
NB: For noen referansestiler er ikke Pages feltet aktivert. For disse kan du bruke Suffix feltet isteden. Suffix feltet formateres ikke automatisk, derfor må du skrive inn teksten akkurat som den skal vises, f.eks. ", p. #" for en side, ", pp. #-#" for flere sider, eller på norsk "s. #".
Hvorfor står det a, b eller c etter årstall på referansen min?
Svar 1:
For å skille referanser som er svært like. (F.eks. samme forfatter og samme år)
Svar 2:
Det kan være fordi du har dubletter i biblioteket ditt. Gå til veiledning for dublettsjekk
Hvorfor er tidsskriftnavnet skrevet feil i referanselista?
Sjekk om du har lagt til en liste med tidsskriftnavn:
Hvis det fortsatt ikke blir riktig kan det hende tidsskriftet ikke er inkludert i listene, da er det enklest å endre Journal-feltet i Endnotereferansen til stavemåten du vil ha.
Hvorfor ser organisasjonsnavn rare ut? (Eks. Oslo Ui)
Svar:
Fordi EndNote tror alt i forfatterfeltet er personer, og inverterer automatisk. Du kan omgå dette ved å sette et komma bakerst, så alt blir lest som etternavn. Hvis organisasjonen har et komma i navnet, kan du legge på et komma til der (,,)
Hvorfor får jeg fullt navn i teksten?
Svar 1:
Det kan være at stilen du har valgt, bruker fullt navn første gang du henviser til noen.
Svar 2:
Det kan være du har to forfattere med samme etternavn, og da vises fornavn for å skille dem.
Svar 3:
Det kan være fordi du har dubletter i biblioteket ditt.
Hvordan fjerner jeg forfatter, årstall eller begge fra parentesen?
Svar:
Gå til Edit and Manage Citations og velg Formatting og ønsket format (f.eks. Exclude Author).
Som snarvei kan du også høyreklikke på en sitering i Word og endre formatering under Edit Citation(s).
Hvordan endrer jeg skrifttype på litteraturlista?
Svar:
Trykk på Configure bibliography i EndNote fanen og velg Layout.
Hvordan kan jeg få klikkbare DOI-lenker i litteraturlista?
Svar:
Gå inn på stilredigering i EndNote via Tools > Output Styles og sett inn dette bakerst i journal article i stilen: `https://doi.org/`
Hvorfor dukker samme referanse opp flere ganger i litteraturlista?
Svar 1:
Sjekk om du har samme referanse to ganger i EndNote-biblioteket. Hvis du sletter en dublett fra EndNote, som du har brukt i Word, må du sette inn riktig referanse i Word.
Svar 2:
Sjekk om du har brukt samme Endnote-bibliotek under Edit and Manage Citations. Hvis du har brukt flere bibliotek, så vet ikke EndNote at det er samme referanse det er snakk om. Skru av og på formatering slik: Convert to unformatted citations > Update citations and bibliography. Du må sette inn referansene på nytt fra riktig bibliotek.
Hvorfor får jeg flere litteraturlister når jeg trykker på Update Citations and Bibliography?
Svar:
Marker litteraturlistene dine. Den som blir mørkegrå er den som har kontakt med EndNote-biblioteket ditt. De andre kan fjernes.
Hva er Traveling Library?
Svar:
Traveling library er navnet på referansene som er brukt i Word. Traveling library dukker ofte opp i Edit and Manage Citations når Word ikke vet hvilket bibliotek referanser er hentet fra.
Hvordan fjerner jeg koblingen til EndNote?
Svar:
Lagre dokumentet ditt, og velg Convert to plain text i EndNote fanen. Les beskjeden og trykk på OK. Husk å lagre det nye dokumentet ditt også.
OBS! Det er ikke mulig å skru på koblingen igjen.
Hvordan skrur jeg på koblingen til EndNote igjen?
Svar:
Det er ikke mulig.
Hva gjør jeg når Word skjærer seg, og ingenting virker (helst rett før levering)?
Svar:
Velg Convert to Unformatted citations > Kopier all teksten til et nytt dokument > Update citations and bibliography i det nye dokumentet. Husk å lagre!
Hva betyr feilmeldingen?
Mange feilmeldinger løser seg ved å åpne EndNote og Word på nytt, eller ved å sjekke at ingen av filene ligger lagret i OneDrive, iCloud eller skyløsninger. Test om den samme beskjeden kommer i et tomt dokument.
Eksempler på slike feilmeldinger:
- “This command is not available”
- “This method or property is not available because the drawing operation cannot be applied to the current selection.”
- “Attempted to access an unnamed file past its end.”
- “Endnote error”
- "This method or property is not available because this command is not available for reading."
"The value should be between -8.000 and 8.000 in"?
Svar: Dette er en kjent feilmelding på Mac. Du løser problemet ved å endre punktum til komma i First line indent og Hanging indent-boksene.
"A COM Exeption has occured - En av verdiene som ble sendt til denne metoden eller egenskapen, er utenfor området"?
Svar: Dette er en kritisk feil som kan løses ved å reinstallere Microsoft Office.
"Attempted to access an unnamed file past its end" / "An attempt was made to access an unnamed file past its end"?
Spørsmål om EndNote-programmet
Spørsmålene her dukker opp når du jobber i EndNote.
Endnote ber om product key
Svar:
Hvis du har lastet ned Endnote fra UiO til privat maskin kommer filene i en ZIP-fil som må pakkes ut først. Hvis du får spørsmål om product key når du installerer må du avbryte installasjonen, pakke ut filene og kjøre installasjonen på nytt.
Hvordan konverterer jeg eldre EndNote filer til versjon 2025?
Svar:
Hvis du har eldre bibliotekfiler (versjon X9.2 og tidligere), må du konvertere dem for å kunne bruke dem i nyere versjoner av Endnote.
Slik konverterer du eldre bibliotekfiler:
- I EndNote: File > Open Library...
- Bla deg frem til filen du skal konvertere og åpne den.
- Du får opp en dialogboks som sier at filen må konverteres. Velg OK
- Gi det nye biblioteket et nytt navn og lagre det (ikke lagre i OneDrive, Dropbox etc).
- Det nye biblioteket åpner seg nå i EndNote 2025. Den gamle EndNote-filen blir liggende der den var.
Hvorfor får jeg ikke fulltekst når jeg bruker Find Full Text-funksjonen?
Svar 1:
Du må være koblet til UiO- eller OUS-nettverket for å få tilgang til ebøker og artikler Universitetsbiblioteket abonnerer på.
Svar 2:
Sjekk om vi abonnerer på tidsskriftet, og se hvordan du konfigurerer innstillingene for OpenURL (Find Full text).
Svar 3:
Sjekk om vi abonnerer på tidsskriftet, søk i Oria.
Hvordan får jeg tidsskriftforkortelser av full tittel i referansen, eller omvendt?
Svar:
EndNote har egne lister over korrekte navn på tidsskrifter (Term Lists). Listene følger med programmet, men må aktiveres.
Slett først alle lagrede termer i Endnote:
Gå til Library > Define Term Lists > Journals > Terms. Merk alle og velg Delete terms.
Importer så den ønskede termlisten:
- Library > Define Term Lists...
- Velg fanekortet Lists og merk Journals
- Klikk på Import List for å importere tidsskriftlisten
Du må lete opp tidsskriftlisten i filarkivet. Den ligger i mappen «Terms Lists» som ligger på samme sted som EndNote ble installert, vanligvis på denne filbanen:
PC UiO: C:\Program Files (x86)\EndNote 21\Terms Lists
PC OUS: P:\Mine Dokumenter OUS\EndNote\Term Lists
Mac: Applikasjoner/Programmer/Applications > EndNote 21 > Terms- Åpne mappen Terms Lists og velg ditt fagområde, klikk Open.
Importer kun én liste. Hvis du jobber innen flere fagområder, velg det faget du henter flest referanser fra. Ved import av flere lister kan det oppstå konflikter mellom dem.
Hvordan får jeg tilgang til referansene mine på nett?
Svar:
Se veiledningen for bruk av EndNote Online
Hvordan henter jeg referanser fra databaser eller nettsider uten EndNote-knapp?
Svar 1:
Se om du kan eksportere det som RIS-format. Hvis du kan det, kan det importeres til Endnote. Velg importfilter RIS når du importerer.
Svar 2:
Se hvordan du legger inn referansen manuelt
Hvorfor kommer beskjeden "choose filter" opp når jeg prøver å lagre en referanse i Firefox?
Svar:
Firefox endrer filformatet på filen du laster ned fra "filnavn.enl" til "filnavn.enl.txt" og da skjønner ikke EndNote hva slags fil det er. Du kan døpe om filen og fjerne .txt til slutt.
Hvordan legger jeg til egne notater til en referanse?
Svar:
Bruk feltet Research Notes i referansen. Om du har notater i andre format (doc, rtf, etc), kan de legges til som vedlegg. Se hvordan du legger til vedlegg
Hvordan refererer man til kongelige?
Svar:
Skriv navnet slik: Fredrik,, kronprins av Danmark
Hvordan slår jeg sammen flere bibliotek?
Svar:
Velg hvilket bibliotek du vil beholde, importer det andre biblioteket inn i det med File > Import > File > Finn biblioteket og bruk Endnote Library som Import Option.
Hvis det ikke er så mange referanser som skal flyttes kan du også åpne begge bibliotekene og dra referansene fra det ene over i det andre.
Hvordan lager jeg backup av biblioteket mitt?
Svar:
Slik lager du en komprimert backup-fil av biblioteket:
- Velg File > Compressed Library .enlx
- Det er mulig å lagre uten filvedlegg eller kun lagre utvalgte referanser.
- Klikk Next (på Mac: OK), og angi plassering for det komprimerte biblioteket.
Dette er den enkleste måten å flytte biblioteket på.
Slik åpner du det komprimerte biblioteket:
- Dobbeltklikk på enlx-fila
- En ny enl-fil og tilhørende data-mappe blir opprettet og legger seg på samme område som enlx-fila, og biblioteket åpner seg i EndNote-programmet
Hvor er biblioteket mitt?
Svar:
Søk etter .enl-filer på datamaskinen din. Bruk gjerne søkefeltet på startmenyen, og skriv inn enl. Da skal du finne alle Endnote-bibliotekfiler du har.
Du kan også prøve å søke på navnet på biblioteket, for å finne det kan du åpne et Word-dokument du vet du har lagt referanser inn i. Sjekk Edit and Manage Citations for å finne navnet på biblioteket.
Hvordan kan jeg flytte biblioteket mitt?
Svar 1:
Se veiledningen for hvordan du komprimerer og åpner biblioteket. Hvis du ikke komprimerer, husk å alltid ta med data-mappa.
Svar 2:
Velg File > Save a copy i EndNote for å lagre en kopi av både biblioteket og datamappa. Slett gjerne det gamle for å unngå dubletter.
Hvorfor får jeg ikke åpnet biblioteket mitt?
Svar 1:
Sjekk om du har flyttet/døpt om biblioteket (.enl-filen) uten å flytte/døpe om den tilhørende datamappa. enl-filen og data-mappa må alltid ligge ved siden av hverandre og hete det samme.
Svar 2:
Sjekk om du har lagret biblioteket ditt i OneDrive, iCloud eller en annen skyløsning. Dette kan ødelegge biblioteket.
Svar 3:
Det er mulig å gjenopprette et ødelagt bibliotek.
Hvordan kan jeg flytte Endnote-biblioteket mitt til Zotero?
Se veiledning fra Zotero her: