Bibcraft

Bibcraft er et hjemmestrikket utlånssystem som ble unnfanget under noen hektiske dager på The Gathering 2013, og siden har vært med Realfagsbiblioteket på tur til Maker Faire og Forskningstorget. Systemet er fullstendig selvbetjent med RFID og registrering av nye lånere med aktiveringskode på SMS.

Unnfangelsen

Utlån med Bibcraft og Kyrre T. Låberg på Maker Faire 2014. Foto: F H Juell

Universitetsbibliotekets viktigste brukere er egne forskere og studenter, men vi er også et offentlig bibliotek med et samfunnsoppdrag. Samlingene våre er åpne for den nysgjerrige ungen, for den halvgale oppfinneren, for moren som vil lære å programmere og for alle som søker kunnskap. Når vi får muligheten til det, pakker vi derfor ned noen kasser med de ikke-aller-mest-spesialiserte bøkene våre og drar på tur for å lage popp-opp-bibliotek.

I 2013 bestemte vi på Realfagsbiblioteket for å bli med UiO til The Gathering, men skjønte at det ville bli mye dødtid i løpet av fem dager,. Så vi bestemte oss for å lage noe, og tok med oss en PC med touchskjerm, RFID-modul, strekkodeleser og kvitteringsskriver. Målet var å gjøre utlån så enkelt som mulig. Ikke forvente at folk hadde lånekort, men bruke mobilen som identifikasjon. En intuitiv og helt selvbetjent registreringsprosess. Og kunne vi lage lånekort med RFID-brikker som ble programmert som del av registreringsprosessen?

Arbeidsforholdene på The Gathering. Advarsel: Høy lyd.

Løsninger

Sommeren 2012 fikk alle bøkene våre radiobrikker (RFID), som brukes både for å identifisere boka og som alarm. Men RFID-platene vi bruker til daglig i biblioteket er lukkede systemer som vi ikke uten videre kan bruke som vi vil. For å kommunisere med brikkene tok vi derfor i stedet i bruk en rimelig RFID-modul fra RFIDGeek, og skrev kodebiblioteket PyRFIDGeek for å lese og skrive informasjon til brikkene i tråd med «den danske standarden» for RFID i bibliotek, som også er standard i Norge.

Resten av Bibcraft er en webapp. RFID-klienten kommuniserer med webappen over WebSocket. Kildekoden finnes på GitHub.

Vi vurderte først å la Bibcraft gjøre utlån direkte via bibliotekssystemet vårt, BIBSYS, men fant ut at det var bedre å låne ut alt som skulle være med på ett og samme kort i BIBSYS på forhånd, og heller registrere utlån til brukere i vår egen database. Det stilte oss også friere til å låne ut til brukere som ikke er registrert i BIBSYS, og til å ta designvalg i registreringsprosessen. 

For å gjøre denne så enkel som mulig fant vi ut at det kunne holde å registrere telefonnummer og navn, og droppe adresse, epost, fødselsdato, osv. Til gjengjeld fikk vi Bibcraft til å sende en SMS-kode til brukeren for å verifisere telefonnummeret. Etterhvert har vi lagt til støtte for å hente ut navn automatisk fra en nummeropplysningstjeneste når det er mulig.

For å gjøre appen smidig og rask importerer vi også metadata om bøkene fra BIBSYS til vår egen database på forhånd. Da kan vi også utvide de med data fra andre kilder, f.eks. omslagsbilder, beskrivelser og omtaler.

I praksis

Skjermen som møter brukerne. Men… skanne…? Hæ? Hvordan da?

I løpet av det første året har vi hatt med oss Bibcraft til Mini Maker Faire, Forskningstorget og Maker Faire, og lånt ut rundt 100 bøker. Underveis har vi gjort en del forbedringer, blant annet for å gjøre det mer stabilt ved dårlig og sviktende internettforbindelse. Vi har også prøvd å observere hva folk knoter med, og gjort forbedringer i brukergrensesnittet. 

Fremdeles gjenstår det en del før systemet kan brukes av alle uten veiledning. Spesielt det å plassere boka på RFID-modulen sliter mange med, så vi burde antakelig laget en plate der det er naturlig å legge den, f.eks. slik Deichman har gjort med sine Aktive Hyller. Foreløpig har vi improvisert ved å klistre RFID-modulen på baksiden av en gjennomsiktig pleksiglassbokstøtte.

Programmering av lånekort er en interessant gimmick, og mange synes det er morsomt, men det kompliserer også registreringsprosessen og bør kanskje være valgfritt. Lånekortet følger forsåvidt den danske standarden, men vil i praksis bare kunne brukes med Bibcraft, så de fleste vil aldri bruke det igjen. 

En og annen bruker har ikke telefon på seg. Foreløpig har vi ikke noen god løsning for disse. Støtte for å lese eksisterende lånekort kunne vært en mulighet. Identifisering med Feide-, Google-, Facebook-konto e.l. kunne muligens også vært en mulighet.

Se også

  • Arbeidet med PyRFIDGeek inspirerte NFC BookScanner, en demonstrasjonsapp for å lese og skrive RFID-brikker fra Android-telefoner med NFC-støtte.
  • Bibcraft på GitHub
  • Realfagsrekruttering på Maker Faire Oslo, blogginnlegg på forskning.no 22.01.2014 om vårt mobile bibliotek

 

Emneord: rfid, utlån, popp-opp-bibliotek, scriptotek Av Dan Michael O. Heggø, Kyrre T. Låberg
Publisert 21. jan. 2014 11:34 - Sist endret 6. nov. 2023 15:01